Sjekk det fallet i metallagrene! Dette blir en boom når det blir oppdaget

FORVALTERBLOGGEN: Vår porteføljeforvalter, Ross Porter, er ute med ny blogg. Denne gangen tar han for seg de hvilket enormt potensial som ligger i de rekordlave metallagrene.

Lagrene for sink har i løpet av en måned halvert seg og det ser ut som om vi går hurtig tom for metaller. Dette blir en boom når det blir oppdaget og folk begynner å snakke om det. Hvordan kunne dette skje?

I forrige blogg tok vi opp verdsettingsforskjellene i aksjemarkedet som ingen snakker om. Også denne gangen må vi innom noe som det knapt snakkes høyt om, men som kan gi oss store muligheter. Metallagrene faller måned for måned, men prisen beveger seg lite. Fortsatt er prisene for lave til at det investeres i ny kapasitet.

Derfor tilsier det meste at det i dag eksisterer en stor underproduksjon av metaller og at det vil ta lang tid å rette opp i dette. En av verdens største metallprodusenter er chilenske Codelco. Det statlig kontrollerte selskapet klagde sin nød allerede i fjor høst. Da hadde de allerede solgt mesteparten av sin 2019-produksjon og ba derfor om høyere pris slik at tilbudet av kobber etter hvert ville øke.

En overdreven resesjonsfrykt fikk i stedet investorene til å selge metallprisene kraftig ned. Resultatet var ytterligere lagertrekk og vi har nå de laveste sinklagrene noensinne. Det meste taler for at det går tomt.

‍Her ser du hvilket enormt fall det siden 2012 har vært i sink- og kobberlagrene. Historisk sett er lagrene nå på et minimum, men prisen på metaller har rørt lite på seg. Kilde: Bloomberg

Prisen på metaller er fortsatt moderate, mens prisingen på gruveselskaper er mer eller mindre depressiv. Canadiske investorer innen retail, som over tid pleide å eie 15 prosent av canadiske gruveselskaper, har rett og slett dumpet aksjene sine for å bli med på landets Marijuana-boom. Ja, du leste riktig! Du kan kjøpe aksjer i et selskap med ticker WEED som nå har en markedsverdi på 100 milliarder kroner. Det finnes også mange andre oppblåste alternativer i samme bransje i samme land. Det er bare å ønske lykke til med slike investeringer.

Det har i flere år blitt underinvestert kraftig i gruveindustrien. Som investorer har vi ventet i 18 måneder på at aksjene innen denne industrien skal ta seg opp. Lite har skjedd og folk snakker fortsatt veldig lite om det. Lagrene var allerede lave for 18 måneder siden og nå er det bare en brøkdel igjen. Vi tror denne skvisen er alvorlig. Potensielt kan metallaksjene vi sitter på i Kraft Global flerdobles.

Vi har nå de laveste sinklagrene noensinne. Det meste taler for at det går tomt.

Også i år 2006/2007 var lagrene lave, men da hadde metallprisen vært høy over en lang tid og i tillegg var det blitt investert mye i denne sektoren i årene forut for dette. Nå har investeringene over tid vært lave og det tar i gjennomsnitt 10 år fra planleggingen av en gruve til den er i produksjon.

Med andre ord: Denne oppturen kan vare lenge.

Det finnes en del alternativer i denne sektoren. I Norden er det de svenske selskapene Boliden og Lundin Mining som peker seg ut. Alternativt kan du kjøpe Kraft Global som for tiden har dette som en av flere interessante investeringstemaer.

Vil du bli med på oppturen?

Her kan du investere i Kraft Global.

Mvh

Ross Porter

Porteføljeforvalter i Kraft Global