Månedsrapport Kraft Global august

August 2019 ble nok et eksempel på hvordan selskaper som går godt kan falle betydelig i verdi, men på kun én uke i september er mesteparten av fallet tatt igjen. Her kan du lese Kraft Globals månedsrapport for august.

Månedens bidragsytere

Vi er tungt investert i oljesektoren og målt ved den amerikanske oljeserviceindeksen så falt sektoren med 20 prosent i august. Dette fallet bidro til å dra ned selskaper som Polarcus, McDermott og Valaris (tidligere Ensco). Wizz Air leverte igjen et fantastisk bra resultat og oppgraderte forventningene til året – både når det kommer til flåtevekst og lønnsomhet.

Prisen på sink falt tilbake noen prosent, men burde ikke gitt et ytterligere 25 prosents fall for Trevali Mining. Dette var en meget spesiell bevegelse som allerede har blitt reversert i september.

Bayer rapporterte gode resultater for andre kvartal. Den sterkt rabatterte aksjekursen, på grunn av søksmål rundt Roundup, begynner å hente seg inn. Dette skyldes at selskapet fikk en aktivistinvestor på eiersiden. Aktivistinvestoren har tatt grep og forhåpentlig bidratt til at det snart kommer på plass forlik i alle sakene. Forlikene er ventet å være en brøkdel av rabatten aksjen handles til.

Ellers har shippingselskapene Golden Ocean (tørrlast) og danske Torm (produkttank) gode tider. Golden Ocean opplever rater som vi ikke har sett på 11 år og inntjeningen for tredje kvartal blir formidabel. Kina stimulerer økonomien ved å øke infrastrukturinvesteringene, noe som igjen gir økt behov for import av jernmalm. For begge segmentene er det en relativt lav ordrebok av bestilte skip, og markedene ser svært stramme ut framover.

Endringer i porteføljen

Tidligere i år solgte vi den amerikanske detaljhandelskjeden Bed, Bath & Beyond med god gevinst. Etter at kursen ble halvert siden salgstidspunktet, uten noen forståelig grunn, kjøpte vi posten tilbake. I år har selskapet overgått analytikernes forventninger ved alle rapporteringene, og vi kjøpte faktisk aksjen tilbake til en så lav prising som fire ganger årets forventede inntjening. Gjelden er ikke avskrekkende, selv om vi tar med at leasingforpliktelsene er over sju prosent i året. Som følge av nedleggelsen av enkelte utsalgssteder har selskapet sluttet å vokse. Nedleggelsene skyldes en midlertidig omorganisering med fokus på lønnsomhet.

Flere aktivistinvestorer har også vist initiativ for å fremme aksjonærverdier. Hvis de lykkes vil også det være positivt for oss.