- Verdiaksjer på vei inn igjen

Vår porteføljeforvalter Ross Porter forklarer hvordan aksjemarkedet fungerer under nedgangen og ikke minst hvordan det slår tilbake igjen.

Markeder, stort sett over hele verden, har den siste tiden vært rammet av et kraftig aksjefall.

Dette har gått spesielt hardt ut over teknologiaksjer, men også sykliske aksjer har fått merke nedgangen.

Hvis vi starter med teknologi og de såkalte FANG-aksjene (Facebook, Apple, Amazone, Netflix og Google-.eier Alphabet ) har alle sammen falt mer enn 20 prosent fra forrige toppnivå. Verdien av disse aksjene har falt med nesten 1000 milliarder dollar sammenlignet med toppnivået tidligere i år.

Facebook er for eksempel ned rundt 40 prosent fra toppen på 217 dollar i juni. Alphabet er ned 20 prosent. Disse aksjene kalles også for vekstaksjer og det er denne type aksjer som har stått for oppgangen de siste 10 årene.

I Kraft Global har vi en verdibasert forvaltning. Historisk sett gjør investorer som kjøper verdiaksjer det bedre enn markedet over tid. Det har imidlertid ikke vært tilfelle de siste 10 årene, og i likhet med store deler av resten av markedet har også sykliske aksjer hatt noen tøff uker.

Tre faser

Nedgangen vi opplever i dag kan deles inn i tre faser:

Fase 1: Korreksjonsfasen. Her begynner aksjene å utvikle seg svakt og da er det lett at psykologien tar overhånd. I denne fasen faller aksjene over 10 prosent og befinner seg da i en korreksjonsfase.

Fase 2: Her har markedet falt over 20 prosent. Dette kalles for et salgsmarkedet, eller på fagspråket «bear market». Dette noe snodige utrykket stammer fra 1700-tallet og har sin bakgrunn i hvordan bjørnen angriper. Bjørnen veiver med store poter, slår ned sin motstander, og dette symboliserer en nedadgående trend. FANG-aksjene befinner seg nå i et «bear market».

Fase 3: I tredje fase er markedet i kapitulasjonsmodus. Da faller markedet brått som følge av at investorer gir opp. På dette tidspunktet er det for sent å selge, men det positive er at dette etterfølges av en kraftig rekyl i markedet.

Dette er normalt «anatomien» i et nedgangsmarked. For mange sykliske segmenter befinner vi oss nå i kapitulasjonsfasen.

Hva skjer nå?

I Kraft Global har vi investert i mange selskaper som vi anser for å være billige. Jeg har flere ganger påpekt at dersom mange av de dyre aksjene i markedet halverer seg, så vil vi fortsatt vurdere dem som dyre, og dersom mange av de rimelige aksjene dobler eller tripler seg, er de fortsatt billige.

Selskapene som Kraft Global har investert i tjener mye mer penger i dag enn hva de gjorde for ett år siden og de vil sannsynligvis tjene enda mer penger om et år.

Når vi i tillegg står foran det vi mener er et vendepunkt i markedet, der verdiaksjer igjen kommer til å bli mer populære enn vekstaksjer, så er vi optimistiske med tanke på framtiden. De amerikanske teknologiselskapene, som har stått for oppgangen de siste årene, har nesten uten unntak skuffet under resultatfremleggingen for tredje kvartal. Derfor tror vi at dette vil resultere i at neste oppgang vil bli ledet av verdiaksjer.

Oppgangen innen deler av verdisegmentet ser allerede ut til å ha startet. Verdiaksjer som ikke er spesielt sykliske og derfor ikke veldig billige, som Coca Cola og Proctor & Gamble har steget gjennom de siste ukene. Nye markedet bunnet ut for rundt seks uker siden, og markeder som Brasil og Tyrkia har utviklet seg svært bra. Vi tror at enda rimeligere sykliske aksjer også står ovenfor en betydelig opptur.

I tidsrommet 2003 til 2006 var jeg med på mange sykliske korreksjoner. Markedet ramlet og for sykliske aksjer var situasjonen mye verre. Uten unntak, for hver gang dette skjedde, kom de selskapene som uten grunn hadde falt, mye sterkere tilbake.

Under disse korreksjonene falt også metallprisen kraftig. Samtidig steg kredittpåslagene i rentemarkedet mye mens dette pågikk. Dette har ikke vært tilfelle denne gangen og det gir kanskje enda bedre utsikter for en kraftig syklisk rekyl.

Vi er optimistiske og venter i spenning på tiden som kommer.